Ogródek restauracyjny na kostce
Małe firmy gastronomiczne i bary co roku borykają się z kwestiami poszerzenia przestrzeni dla gości by zapewnić im możliwość spożycia posiłku na świeżym powietrzu. Problem ten jest szczególnie widoczny w przypadku sezonowych działalności nad morzem, w górach czy w strefie jezior, gdzie nie ma miejskiej infrastruktury. Dla takich małych firm świetnym rozwiązaniem będą place z kostki brukowej, które zastąpią drewniane podesty. Drewniany podest w wykonaniu jest tańszy, lecz trudniejszy do utrzymania w czystości i dobrej kondycji. Nawet po założeniu impregnatów, po kilku latach drewno zbutwieje, zgnije się zacznie się odkształcać. W takim otoczeniu spędzanie wolnego czasu nie jest przyjemne. Alternatywna kostka wytrzyma za to wiele lat ciągłego eksploatowania, bez konieczności zabezpieczania jej na zimę. Działalność mrozów, deszczy i wysokich temperatur nie wpłynie negatywnie na jej estetykę i właściwości. Większa inwestycja na początku, oznacza mniejsze koszty w przyszłości. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza w przypadku niewielkich działalności gospodarczych.